Werkbank Geesteswetenschappen

Rapportage

Er zijn verschillende manieren om te rapporteren over onderzoek. De inhoudelijke aspecten daarvan worden behandeld in de rubriek Schriftelijk presenteren van de Werkbank academische vaardigheden. Hieronder wordt een beknopt overzicht gegeven van de mogelijkheden om digitaal te publiceren, en de programmatuur die daarvoor beschikbaar is.

Tekstverwerking

In de meeste gevallen wordt een tekstverwerker gebruikt om een werkstuk of scriptie te schrijven. Op alle VU-pc's is daarvoor het programma Microsoft Word beschikbaar. Een programma als Word biedt (net als andere geavanceerde tekstverwerkingsprogramma's) ontzettend veel mogelijkheden, waarvan de meeste mensen slechts een klein deel gebruiken. Als je werkt aan je scriptie, kan het echter wel lonend zijn om eens te kijken naar een aantal van die mogelijkheden, zoals voor het werken met stijlen, het automatisch genereren van een inhoudsopgave en het invoegen van afbeeldingen. Wat dat laatste betreft, doe je er bijvoorbeeld goed aan om deze voor je ze opneemt eerst te verkleinen met een programma als IrfanView (en dit niet door Word zelf te laten doen), om het bestand niet onnodig groot en log te maken.

N.B. Er zijn diverse handige hulpmiddelen voor het invoegen van IPA-symbolen (fonetische symbolen) in een tekstdocument, zoals IPAKLICK (werkt alleen goed via de Internet Explorer) en de IPA Console.

Portable Document Format (PDF)

PDF is een weidverbreid bestandsformaat dat is ontwikkeld door de firma Adobe om bestanden met opmaak op alle computersystemen op dezelfde wijze te kunnen tonen en afdrukken. Bijkomend voordeel is dat PDF-bestanden niet eenvoudig te wijzigen en zelfs beveiligd kunnen worden tegen het kopiëren van (delen van) de inhoud. Het programma Acrobat Reader (of een kloon daarvan) is nodig om dergelijke bestanden te lezen, te doorzoeken en af te drukken. Microsoft Word biedt sinds versie 2007 de mogelijkheid om een Word-document op te slaan als pdf-bestand. Dat geldt ook voor een aantal andere Office-programma's. Daarnaast zijn er diverse programma's beschikbaar waarmee allerlei soorten bestanden kunnen worden omgezet naar PDF-formaat. Een gratis (eenvoudig) programma hiervoor is b.v. PDFCreator. Een geavanceerd programma is Acrobat Professional, dat beschikbaar is op alle VU-pc's.
Lees voor meer informatie de ingang over PDF in Wikipedia.

Webpagina's en websites

Als je over je onderzoek wilt rapporteren in de vorm van webpagina's of een website zijn daarvoor grofweg twee mogelijkheden. Je kunt programmatuur gebruiken die in gebruik vergelijkbaar is met een uitgebreide tekstverwerker en die zelf alle codes invoegt die nodig zijn om een tekst als webpagina te publiceren. Een gratis (eenvoudig) programma hiervoor is b.v. KompoZer. Een geavanceerd programma is Acrobat Dreamweaver, dat beschikbaar is op alle VU-pc's.
Als je helemaal zelf een webpagina wilt maken, zul je je minimaal moeten verdiepen in HTML of XHTML en CSS, de opmaaktaal voor webpagina's. Als je iets geavanceerdere websites wilt creëren, zul je je ook moeten verdiepen in een scripttaal als Javascript. Over deze onderwerpen is zeer veel informatie beschikbaar, zowel in boekvorm als digititaal. Een handzaam naslagwerk voor HTML en CSS is bijvoorbeeld de Handleiding HTML van Hans de Jong. Op de website w3schools.com vind je diverse online tutorials op dit gebied.
Op de website Mijn-eigen-website.nl vind je allerlei informatie over het maken van een website.

Verrijkte publicaties

Het is de verwachting dat in de toekomst onderzoekresultaten steeds vaker zullen worden gepubliceerd in de vorm van een zgn. verrijkte publicatie (VP), een digitale publicatie die in samenhang verschijnt met bijbehorende datasets. Daarnaast biedt een VP mogelijkheden om te linken naar andere relevante data, zoals websites, videobeelden, geluidsbestanden, etc. Lees voor meer informatie het boek Verrijkte publicaties: onderzoeksresultaten in samenhang (Surf, 2010) of bekijk de video Verrijkte publicaties (Surf).

Desktoppublishing

Desktoppublishing, of DTP, is het bewerken en opmaken van documenten voor drukwerk dat meestal bestemd is voor publicatie. Lees voor meer informatie de ingang over desktoppublishing in Wikipedia.