Werkbank Geesteswetenschappen

Startpagina > E-resources > Literaire recensies

Literaire recensies

Recensies van literaire werken zijn in vele vormen beschikbaar via het Internet, variërend van de meestal zeer subjectieve en weinig (of niet) onderbouwde meningen van lezers op commerciële sites zoals Amazon.com en Bol.com, via oppervlakkig (zoals deRecensent.nl, waarin je vooral inhoudelijke samenvattingen aantreft) tot interessant (zoals Recensieweb en The Harvard Book Review, die beide worden onderhouden door studenten).

Serieuze recensies van literaire werken, geschreven door ervaren (beroepsmatige) recensenten, verschijnen voornamelijk in kranten en tijdschriften. Links naar websites van kranten uit de gehele wereld vind je b.v. op OnlineNewspapers.com. Overigens zijn recent verschenen recensies meestal wel kosteloos beschikbaar via de website van de krant, maar heb je zonder betaling vaak geen toegang tot het archief. De New York Times heeft bijvoorbeeld een online archief van book reviews, dat enige tijd gratis is geweest, maar waarvoor men zich nu moet registreren. Dit geldt ook voor het recensie-archief van The Times Literary Supplement, The TLS Historical Archive.

LexisNexis Academic (beschikbaar via de rubriek e-Resources van de UBVU) biedt toegang tot een groot aantal gedigitaliseerde kranten en tijdschriften van de afgelopen decennia, zodat dat ook gebruikt kan worden als bron voor recensies.

Er bestaan ook ongebonden recensie-archieven. Ook deze zijn meestal niet gratis toegankelijk. Een voorbeeld hiervan is LiteRom, dat de volledige tekst van een groot aantal (merendeels Nederlandstalige) boekrecensies en auteursinterviews bevat. Dit bestand is toegankelijk via de UBVU (rubriek e-Resources).

Overigens is er een toenemend aantal serieuze en uitgebreide websites beschikbaar die geheel zijn gewijd aan één (meestal bekende) auteur. Soms kun je daar ook gedigitaliseerde recensies vinden van zijn of haar werk. Een voorbeeld hiervan vind je in de rubriek Recensies op de website van het Louis Couperus Genootschap. Een ander voorbeeld is de website Mark Twain in His Times, waarop je voor elk van de behandelde werken van zijn hand recencies vindt uit de tijd van eerste publicatie (contemporary reviews). Alle recencies kunnen ook met behulp van een zoekmachine vanuit verschillende invalshoeken worden doorzocht. Dergelijke websites kunnen dus een goede bron zijn voor recensies van het werk van de betreffende auteurs.

Overige pagina's in deze rubriek: Introductie   Bronmateriaal   Woordenboeken   Biografieën   Taalkunde   De Bijbel