Vaste verbindingen in het Nederlands

Welkom bij Konnex, een oefenprogramma voor vaste verbindingen. Konnex is in 2004 uitgegeven op CD-ROM en wordt via deze website opnieuw ter beschikking gesteld aan NT2-leerders. Lees hier meer over de herkomst van het programma.

Is het de eerste keer dat je met Konnex werkt? Klik dan hier om te weten te komen wat vaste verbindingen zijn en hier om te lezen hoe je die oefent met Konnex.

Met Konnex leer je op een interactieve manier 1000 vaste verbindingen en uitdrukkingen kennen. Je leert niet alleen wat ze betekenen, maar vooral ook hoe je ze kunt gebruiken. Konnex bevat daarvoor diverse soorten oefeningen: eerst maak je kennis met de verbinding, die gebruikt wordt in een gesprekje dat je ook kunt beluisteren. Daarna kan je de verbinding oefenen met een eenvoudige (meerkeuze)test en tenslotte kan je controleren of je de verbinding kent met behulp van een moeilijkere (invul)test.

Daarnaast is het mogelijk om de uitdrukkingen te bestuderen in een lijst, die je op een aantal manieren kunt filteren. In de lijst kan je ook zoeken naar vaste verbindingen en uitdrukkingen die een specifiek woord bevatten en heb je de mogelijkheid om uitdrukkingen na te spreken en je eigen uitspraak te vergelijken met de voorbeelduitspraak (alleen op bepaalde systemen).

Konnex is geschikt voor cursisten die het Nederlands redelijk beheersen maar nog willen oefenen in het maken van de juiste verbindingen. Het is te gebruiken vanaf NT2 niveau B1+ en is een goede aanvulling op NT2-lesmethodes.

 

Logo NT2 VU