Welkom bij citivu.nl!
Log in
 
citivu.nl
Information about citivu.nl

Uw gebruikersnaam en wachtwoord staan in de e-mail die u van uw docent heeft gekregen toen deze uw gegevens in het systeem invoerde.

Citivu biedt een digitale leer- en samenwerkingsomgeving, vooral gericht op de bestudering van de ruimtelijke dimensies van steden en regio's. Mobiliteit van de gebruiker staat daarbij centraal. Met behulp van een mobiele internet-applicatie kunnen deelnemers in het veld (de stad) met GPS hun positie bepalen en op locatie (historische) kaarten, plattegronden of reconstructies opvragen, en ook ter plekke informatie verzamelen en aanpassen.

Citivu is in feite een wiki, die gekoppeld is aan een digitale basiskaart. Gebruikers kunnen daarop markers plaatsen. Aan deze markers zijn webpagina's gekoppeld, die door de deelnemers zijn voorzien van tekstuele of (audio)visuele informatie. Deze kan varieren van plattegronden, foto's en (digitale) reconstructies tot filmpjes en straatinterviews. Citivu wil het hele proces van voorbereiding, waarnemingen in het veld en reflectie achteraf stroomlijnen. Op elk moment kunnen deelnemers content toevoegen of aanpassen, feedback verwerken, en informatie delen.

gif animator

Citivu is ontwikkeld voor studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam, in het kader van de erfgoedcursus en -excursie 'Tussen marmer en beton. Omgang met erfgoed in Athene in de 19de t/m 21ste eeuw'. Deze cursus is een initiatief van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut CLUE van de VU, in samenwerking met het Nederlands Instituut in Athene. De ontwikkeling is mogelijk gemaakt dankzij financiele steun van de Faculteit der Letteren van de VU en een innovatieregeling van Surfnet.

Citivu is een gesloten systeem, ingericht voor specifieke cursussen. Gebruikers kunnen inloggen m.b.v. een gebruikersnaam en wachtwoord. Inloggen kunt u hier of door rechts bovenin op Log in te klikken.

Zonder authorisatie is het alleen mogelijk om de digitale kaart te raadplegen. Klik hier om deze te zien. Deze functionaliteit is gericht en getest op de Apple iPad. Hij zou ook moeten werken op andere tablets en/of smartphones, maar is hier niet uitvoerig op getest.

Tijdens de ontwikkeling van de mobiele internetapplicatie hebben wij in het kader van de innovatieregeling van Surfnet een blog bijgehouden, dat hier of via de webpagina van Surfnet te raadplegen is. Verder is er voor ontwikkelaars een aparte ruimte ingericht. Klik hier voor de developers page.

Op 17 februari hebben wij het citivu project gepresenteerd op het door Surfnet georganiseerde seminar over Innovatie en Inspiratie. Een video van onze presentatie is hier te zien.

Om een kijkje te nemen in het gesloten gedeelte kan de handleiding voor gebruikers hier worden gedownload. Op verzoek kan ook de code worden verstrekt zodat u het systeem zelf kunt inrichten en/of doorontwikkelen.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Maurice de Kleijn of Jan Paul Crielaard.

x Kies het plaatje uit dat je wilt gebruiken in de tekst.