Werkbank Geesteswetenschappen

Startpagina > e-Literatuur > Introductie

Elektronische literatuur: introductie

In deze rubriek wordt met de term 'elektronische literatuur' gedoeld op literatuur die voor zijn verschijningsvorm gebruik maakt van ICT-technieken. Het gaat daarbij om literatuur die alleen met behulp van een computer te lezen (of misschien beter: te beleven) is en die iets verliest als hij afgedrukt wordt. Een bruikbare definitie is:

Elektronische literatuur omvat (de productie en receptie van) teksten die eigenschappen en - nieuwe - mogelijkheden van elektronische communicatiemiddelen als essentiële componenten van hun literaire karakter benutten.
(Jan Baetens & Eric Vos.  "Literatuur in een elektronische omgeving". In DWB 4. 1999. p.438)

In deze rubriek wordt een beknopt overzicht gegeven van de verschillende kenmerken die elektronische literatuur kan hebben en van de (meest) gebruikte technieken voor de realisatie ervan. Er wordt steeds verwezen naar één of twee voorbeelden. In de rubriek Links vind je enkele verwijzingen naar relevante websites op dit gebied. Op een aantal daarvan vind je ook (uitgebreide) verzamelingen van elektronische literatuur.

Voor wie meer wil lezen is dit een goed overzichtsartikel, met veel verwijzingen naar voorbeelden:
Hayles, N. Katherine. "Electronic Literature: What is it?". 2007. The Electronic Literature Organization.http://eliterature.org/pad/elp.html (geraadpleegd op 7-12-2007).
Verder hebben de volgende twee Nederlandse literaire tijdschriften een themanummer (inclusief CD-ROM met voorbeelden) gewijd aan dit onderwerp:
Dietsche Warande & Belfort (DWB), 1999. 144/4.
Parmentier 2006. 15/1.
Beide publicaties zijn beschikbaar bij de UBVU.

Overige pagina's in deze rubriek: Kenmerken   Technieken   Links