Werkbank Geesteswetenschappen

Soundscriber

Beknopte beschrijving

Soundscriber is een eenvoudig programma dat ondersteuning biedt bij het transcriberen van gedigitaliseerde geluidsbestanden. Naast reguliere afspeelmogelijkheden zoals een programma als Windows Media Player die biedt, bevat het een aantal specifieke functies ten behoeve van transcriptiewerk, zoals afspelen met variabele snelheid en het automatisch meerdere malen achter elkaar afspelen van korte segmenten van het geluidsbestand. Met behulp van de laatstgenoemde functie is het mogelijk om doorlopend te transcriberen, zonder steeds handmatig te hoeven terugspelen, opnieuw af te spelen en te pauzeren.
Het programma kan dezelfde bestanden openen als de Media Player, zoals wave audio files (.WAV), Video for Windows files (.AVI) en MPEG Layer 3 (.MP3). N.B. Bepaalde functies van het programma zijn niet beschikbaar voor alle bestandsstypen.

Handleiding

Voor de handleiding wordt verwezen naar de Help-menu's van het programma.

Beschikbaarheid

Soundscriber is niet beschikbaar op VU-pc's. Voor thuisgebruik kan het programma kosteloos worden gedownload via de http://www-personal.umich.edu/~ebreck/sscriber.html.

Overige opmerkingen

Soundscriber is uitsluitend geschikt voor het transcriberen van geluidsbestanden (b.v. met Word of Kladblok). Voor meer geavanceerde transcriptiemogelijkheden, voor de transcriptie van videomateriaal en voor de analyse van transcripten wordt in de faculteit het programma Transana gebruikt. Op de pagina over transcriptie van deze Werkbank wordt nog een aantal andere alternatieven voor Soundscriber genoemd.


Logo Soundscriber