Werkbank Geesteswetenschappen

Overzicht programmatuur

Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de verschillende programmatuur die beschikbaar is in onze faculteit ter ondersteuning van onderzoek. De naam van het betreffende programma fungeert als link naar een meer uitgebreide beschrijving. Het symbool * achter de naam geeft aan dat het programma gratis beschikbaar is voor thuisgebruik; ** geeft aan dat een beperkte demoversie beschikbaar is voor thuisgebruik. Het symbool S geeft aan dat het programma voor een geringe prijs verkrijgbaar is via Surfspot, het symbool I geeft aan dat het een online toepassing betreft die via het internet toegankelijk is.

N.B. De website Digital Research Tools biedt een uitgebreid overzicht van programmatuur die wereldwijd beschikbaar is ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs.

AntConc * AntConc is een programma waarmee onderzocht kan worden hoe woorden zich gedragen in teksten. Belangrijke functies van AntConc zijn het maken van concordanties en van woordfrequentielijsten.
ArcGIS * ArcGIS is een geografisch informatiesysteem (GIS), waarmee je onder meer digitale geografische kaarten kunt maken en deze kunt koppelen aan databasegegevens met een geografische component.
Atlas.ti ** Atlas.ti is een hulpmiddel voor de kwalitatieve analyse van tekstuele, auditieve en visuele data.
CLAN * CLAN is programmatuur voor de annotatie en exploratie van corpora in het CHILDES-formaat.
Corex COREX is de CORpus EXploitatie software waarmee het Corpus Gesproken Nederlands (CGN) kan worden geexploreerd.
E-Prime E-Prime is een programma voor het uitvoeren van stimulus response experimenten waarbij een nauwkeurige timing (1 milliseconde) vereist is.
eMargin * I eMargin is een eenvoudig online programma voor inhoudelijke annotatie van tekstbestanden. Hoewel het ook door ťťn persoon kan worden gebruikt, is het speciaal ontwikkeld voor gezamenlijke annotatie.
ICECUP ICECUP is een programma voor het exploreren van de Brits-Engelse component van het International Corpus of English (ICE-GB). Dit corpus is volledig syntactisch geanalyseerd.
Microsoft Access S Microsoft Access is een databaseprogramma, dat ondermeer gebruikt kan worden voor de classificatie van taaldata en de analyse daarvan.
Morae Morae is programmatuur voor de ondersteuning van gebruikersonderzoek. Het programma slaat de interactie van de gebruiker met de computer op (zowel via toetsenbord en m.b.v. een camera) en helpt bij de analyse van de hiermee verkregen data.
NoteTab * NoteTab is een text editor met een aantal nuttige extra functies, zoals uitgebreide zoek- en vervangopdrachten en het verwijderen van HTML-code.
Praat * Praat is een computerprogramma met behulp waarvan spraak kan worden geanalyseerd, gesynthetiseerd en gemanipuleerd en waarmee afbeeldingen in hoge kwaliteit kunnen worden gecreŽerd voor publicaties.
Qualtrics * I Qualtrics biedt een veilige, eenvoudige, maar zeer rijke omgeving voor het maken van vragenlijsten (surveys) die via het internet kunnen worden afgenomen.
R * R is een geavanceerde software-omgeving met een groot aantal voorgeprogrammeerde statistische functies en grafische modules.
Soundscriber * Soundscriber is een eenvoudig programma dat ondersteuning biedt bij het transcriberen van gedigitaliseerde geluidsbestanden.
SPSS S SPSS is een programma voor statistische analyse.
ThesisTools * I ThesisToolsis een eenvoudig programma voor het creŽren en afnemen van online vragenlijsten.
Toolbox * Toolbox is een programma voor databeheer en -analyse bij taalkundig veldonderzoek.
Transana Transana is een programma dat de transcriptie en analyse van geluid- en beeldmateriaal ondersteunt.
Voyant Tools I Voyant Tools is a web-based analysis environment for digital texts in a variety of formats.
Windows Grep * Windows Grep is programmatuur waarmee tekstbestanden doorzocht kunnen worden met behulp van complexe zoekpatronen.
WordSmith WordSmith is een verzameling programma's waarmee onderzocht kan worden hoe woorden zich gedragen in teksten. Belangrijke onderdelen van WordSmith zijn het concordantieprogramma en het woordfrequentieprogramma.
Xaira Xaira is zoekprogrammatuur voor tekstcorpora die XML-annotatie bevatten. Het is het standaardprogramma voor het exploreren van het British National Corpus.
XMLPad * XMLPad is een eenvoudige XML-editor waarmee XML-annotaties in een tekst kunnen worden aangebracht en geŽdit.