Werkbank Geesteswetenschappen

eMargin

Beknopte beschrijving

eMargin is een eenvoudig online programma voor de inhoudelijke annotatie van tekstbestanden. Teksten kunnen rechtstreeks worden geŁpload, of via een weblink. Bij het annoteren kan een woord of een groter tekstgedeelte worden geselecteerd, waaraan commentaar kan worden toegevoegd (vrije tekst) en/of een label (een meer formele classificatie). Daarnaast kan functioneel gebruik worden gemaakt van kleuren. Als annoaties zijn aangebracht, kan hier via verschillende invalshoeken in worden gezocht of op worden gefilterd. Vanuit eMargin kunnen geselecteerde woorden direct worden opgezocht in een aantal bronnen, waaronder de Oxford English Dictionary.

eMargin is speciaal ontwikkeld voor gezamenlijke annotatie. Het biedt de mogelijkheid om groepen te definiŽren, waarbij diverse soorten premissies kunnen worden ingesteld voor de groepsleden. Een annotatie van een groepslid kan (uiteraard afhankelijk van de ingestelde permissies) worden aangevuld door annotaties van anderen. Bij elke annotatie wordt aangegeven van wie hij afkomstig is en op welk tijdstip hij is toegevoegd.

N.B. Hoewel het programma de mogelijkheid biedt om de geannoteerde tekst af te drukken en te exporteren naar een XML-bestand, is het voornamelijk bedoeld om het annotatieproces te ondersteunen en is het minder geschikt voor de presentatie van het eindresultaat.

Handleiding

User Guide
Online user guide voor eMargin.

Beschikbaarheid

eMargin is online beschikbaar: https://emargin.bcu.ac.uk/.

Overige informatie

eMargin: A Collaborative Textual Annotation Tool
Overzichtsartikel over eMargin.


Logo eMargin