Werkbank Geesteswetenschappen

Startpagina > Apparatuur > Eye tracker

Eye tracker

Functie
Een eye tracker is een apparaat waarmee oogbewegingsonderzoek kan worden uitgevoerd.


Beknopte beschrijving
Opstelling EyeLink De faculteit beschikt over de EyeLink 1000. Dit is een zgn. eye tracker, een apparaat dat meet waar de blik van een proefpersoon op is gericht en welke oogbewegingspatronen plaatsvinden om een bepaalde taak of opdracht uit te voeren. De facultaire opstelling bestaat uit de EyeLink camera en infrared illuminator en een zogenaamde host pc en display pc. Er zijn 3 specifieke opstellingen mogelijk:
  1. Remote (zonder kinsteun)
  2. Desktop mount met kinsteun (monocular/binocular)
  3. Tower mount
De hoogste resolutie en de beste prestaties worden verkregen in de derde opstelling, waarbij de proefpersoon de minste bewegingsruimte heeft. Elke opstelling vraagt om specifieke aansturingen aan aanpassing van de software van de host-pc en de software die gebruikt wordt om het experiment aan te sturen vanaf de display pc.

Handleiding
Raadpleeg de installatie- en gebruikershandleiding voor meer details over de verschillende opties en het gebruik van de eye tracker op Support Site van SR Research (inloggen vereist, zie hieronder). Deze handleiding kun je downloaden. Geprinte versies kunnen geleend worden bij Monique Lamers.

Beschikbaarheid
De Eyelink 1000 staat in het medialab van FGW en FSW (Hoofdgebouw, kr. 11B-09), in cubicle E/F.
Op hierboven genoemde display pc moet worden ingelogd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Iedereen die met de eye tracker aan de slag wil, moet een instructie volgen en zich op de website van SR research registeren als gebruiker. Neem voor de instructie contact op met Monique Lamers of Charlotte van Hooijdonk. Na de instructie krijg je een user name en password en word je toegevoegd aan de lijst van eye tracker gebruikers zodat je de eye tracker kunt reserveren en de sleutels van het medialab mag lenen.

Meer informatie
Op de website van SR-Research kun je informatie vinden over de hardware en software, voorbeeldprogramma's en kun je deelnemen aan discussies waarin gebruikers elkaar helpen. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Monique Lamers (mja.lamers at vu.nl) en Charlotte van Hooijdonk (cmj.van.hooijdonk at vu.nl).
.
Overige opmerkingen
Experimenten worden aangestuurd vanaf de display pc, die verbonden is met de host pc waardoor de time lock van de stimuli en de oogbewegingsregistratie gewaarborgd is. Er zijn meerdere software pakketten geschikt om een experiment aan te sturen:
Het is echter ook mogelijk de data te exporteren en met andere programma's te verwerken.

N.B. Er zijn twee usb-licenties voor Experiment Builder en Data Viewer. Met de usb key kan de software gedownload worden van de SR research website en op vrijwel elke computer geïnstalleerd worden (let op de minimale hardware eisen). Zo is het mogelijk data te verwerken en/of experimenten voor te bereiden buiten het eye track lab. De programma's kunnen alleen gebruikt worden als de usb key in de computer zit.

Logo EyeLink

Overige pagina's in deze rubriek: Voicerecorder   Videocamera   Medialab